Home Ekološka svest Svest gospodara ne spava

Svest gospodara ne spava

by admin

Kako deluje ekološki svesna osoba? Ekološki probuđena osoba je ona koja ima osećanje brižnosti i pažljivosti  jednom rečiju poštovanja prema sebi, svom okruženju i drugima.  Biti ekološki svestan  znači biti gospodar i gospodin u istom trenutku.

Biti ekološki svestan znači razumeti da si duša koja se otelotvorila u telu koje postoji , diše obitava sa svim ostalim živim  bićima na  jednom  mestu, što podrazumeva njihovu konstantnu interakciju tokom koje materija kruži a energija protiče.

Neprekidnost protoka i transformacije energije u živim sistemima je osnovni preduslov života na Zemlji. Sposobnost organizma da veže, deponuje, iskoristi, transformiše i oslobodi energiju osnova je celog života.

Šta je značajno da znaš:

  • Adekvatno odlaganje otpada
  •  Konzumiranje organske hrane
  • Korišćenje obnovljivih izvora energije
  • Stop  ubijanju životinja
  • Stop devastaciji i krčenju šuma

Čoveku  na rapolaganju stoje resursi iz prirode kako bi zadovoljio svoje potrebe ali isključivo bez ugrožavanja životne sredine što znači da je u pitanju mera koja odavija istinsku ljudsku  potrebu od hira,  pohlepe i nasilja nad drugim živim vrstama.

Ovakvo definisan odnos se naziva ODRŽIVIM RAZVOJEM. Jedan od prikladnih načina ukazivanja poštovanja i ljubavi prema prirodi je na pr sadnjom sadnica,ili setvom organskog semena na prostoru koji je neko duže vreme bez šume.

Zatim upotreba PET-ambalaže (reciklirana ambalaža) za pakovanje hrane, pića ili hemijskih proizvoda i preparata. Ovakva akcija podrazumeva prikupljanje otpada iz domaćinstva, ugostiteljskih objekata i njegovo sortiranje.

Staklo,papir, karton, plastika, keramika, aluminijum sve ove sirovine se odlažu u posebno označene kontejnere namenjene za neku od pomenutih sirovina kako bi dalje nastavile  i ušle u proceduru recikliranja.

Svakom od nas ostaje zadatak da o tome napominje svoje ukućane kako bi se postepeno navikavali na svesno odlaganje otpada a ne na mehanički  uspavani odnos (bacanje  smeća kroz prozor solitera, iz automobila u prirodu, u reku, ostavljanje smeća nakon kampovanja, izleta borvaka u prirodi

Totemske životinje naroda

Flora i fauna zajedno predstavljaju  celokupnost svih životinjskih i biljnih vrsta određene oblasti, zajedno čine simbiozu ili zajednicu na jednom životnom staništu ili biotopu sa svim svojim internim i eksternim procesima i ciklusima čine jedan ekosistem.

Jednostavno rečeno upoređujući sa čovekom značilo bi da ekosistem u prirodi predstavlja porodicu dvoje ljudi i njihove dece njihovih predaka i potomaka.

Svaki udarac na neku životinsku ili posebno retku biljnu vrstu je atak na njen opstanak i postojanje.

Ubijanje životinja (lov kao sport i hobi razonoda ) čini vremensko iskorenjivanje posebnih vrlo autentičnih vrsta životinja sa jednog podneblja koje predstavljaju identitet jednog naroda kroz totem, karakter, energiju, sile, i duh koji definiše jedan narod.

Ako neko kaže“Ja volim svoju zemlju svim srcem“ kao prvo treba da prestane da ubija i lovi životinje kako bi sačuvao fundamentalnu podršku prirodne sile koja joj je naklonjena.

Sve češća pojava u moru

„Cvetanje mora“  pojava nastala usled odlivanja kanalizacije i odpadnih voda u more ili jezero, nakon čega se masovno razmnožavaju alge i razne vrste bakterija, boja vode se menja u svetlo zelenu najčešće.

Ovo za posledicu ima masovno trovanje riba, ptica, pa i ljudi. Primaran razlog  cvetanja mora je ljudski faktor.

Samo svestan budan čovek može razumeti da efekat bumeranga deluje u svim oblastima života i svim odnosima i interakcijama sa te pozicije jedno može imati pravo da gospodari i upravlja prirodnim resursima sve ostalo je neznanje,  zabluda i samouništenje.

Slični članci

Ostavite komentar

Sa željom da vam pružimo što bolje korisničko iskustvo koristmo kolačiće, ukoliko želite da kontrolišete opcije kolačića idite na opciju pročitajte više. Prihvatam Pročitajte više