Home Ekološka svest Prosečan čovek bez vazduha ne može duže od 5 minuta

Prosečan čovek bez vazduha ne može duže od 5 minuta

by admin

Kao devojčici moju pažnju su veoma zaokupljale prirodne pojave i procesi u prirodi. Jedan od njih je fotosinteza i transpiracija.

Izučavala bih satima spore na listovima biljka  posmatarjući ih kroz malu džepnu lupu od koje se nisam odvajala.

Divila sam se saznanjima o tom čudesnom disanju biljaka i savršenom procesu cikličnog uzimanja i davanja.

Najzanimljivije su mi bile džinovske paprati zbog neobičnog i lepog izgleda.

Prosečan čovek bez hrane može 5 nedelja, bez vode 5 dana, ali bez vazduha jedva 5 minuta. 

Značaj biljaka i šume za kvalitet vazduha i opstanak čoveka je neopisivo veliki

Šta to znači.? Šume su te koje na prirodan način sprečavaju eroziju zemljišta. Šume  predstavljuju najbolji i najjeftiniji filter za dobijanje pitke vode Samo 4 bukova stabla kroz 100 godina obezbeđuju kiseonik jednom čoveku za 80 godina života.

Uloga šume u prečišćavanju vazduha(zagađenja atmosfere) je važnija od njene uloge u proizvodnji kiseonika. Visoke šume površine 1 ha tokom procesa fotosinteze oslobađaju 3 tone kiseonika, a prečiste oko 4 tone ugljendioksida.

Bukove šume od oko 1 ha mogu da prime čak 68 tona čađi i prašine. Jedno stablo divljeg kestena može da zadrži 120 kg prašine I 80 kg aerosoli godišnje.

Zatim 1 ha kleke godišnje  emituje u atmoferu oko 30 kg materijala sa baktericidnim dejstvom, što je dovoljno za dezinfekciju manjeg grada.

Šuma smanjuje buku pored zagađenosti. Oslobađa kiseonik tokom fotosinteze, 1 ha dnevno  4 tone CO2,a oslobodi oko 3 tone O2. Apsorbuje štetene gasove, radionuklearne čestice, uništava microbe.

Za jednu godinu dana 1 ha četinarske šume filtrira 30 do 35 tona prašine a lišćarske filtrira oko 50 do 76 tona prašine.

Vazduh je poslednjih godina značajno oštećen i ugrožen upotrebom hemijskih srestava naročito veliki i negativan uticaj imaju Chaimtrailsi) toksični gasovi koje ispušatju Nato- avioni u niže slojeve atmosfete radi pokrivanja neba zamračavanja i stvaranja efekta staklene bašte, zagrejavanja tla, oslabljivanja i razboljevanja ljudi.

Naše šume su naš život ,to je svaki naš udah i izdah, najlepše što svako od nas može da uradi za sebe, svoju decu potomke, park, grad,zemlju, jeste da posadi  biljke stabla nekog omiljenog drveta da posmatra s vremenom kako mu deca rastu sa njihovim drvetom u čijem jezgru mogu podhraniti i svoju porodičnu  vremensku kapsulu.

S ljubavlju MOĆ PRIRODE!

Slični članci

Ostavite komentar

Sa željom da vam pružimo što bolje korisničko iskustvo koristmo kolačiće, ukoliko želite da kontrolišete opcije kolačića idite na opciju pročitajte više. Prihvatam Pročitajte više