Home Putovanja Coco de mer misteriozna palma na Sejšelima

Coco de mer misteriozna palma na Sejšelima

by admin

Jedna od najmisterioznijh pojava na Sejšelima jeste i čuvena palma Coco de Mer oko koje postoje brojne legende.

Prvobitno nazvana morskim kokosom jer je plod, tj.seme ovog drveta pronađeno u moru i smatralo se da potiče iz mora, dok se konačno nije, kada su Sejšeli ,,otkriveni’’, došlo do zaključka da je ostrvo Praslin prirodno stanište ove čudnovate biljke.

Pošto je plod velikih dimenzija i najveće je seme u biljnom svetu, teško oko 25-30kg, logično je da kad upadne u vodu ,potone i morske struje ga nose dalje.

Posle nekog vremena sadržaj semena istruli, oslobadjajući gasove, postaje lako i isplivava, podiže se na površinu.

Tada ga okean izbaci na druga ostrva, npr. naMaldive (gde je i prvobitno otkriveno ovo čudnovato seme)koji su stotinama kilometara udaljeni.

Međutim seme više nije plodno i ne može na novom ostrvu da započne novi ciklus.

Postoji muško i žensko stablo Coco de mer biljke

To je i osnovni razlog što je Coco de mer sada zaštićena biljka i kažnjivo je prenošenje ovog semena u reproduktivnom ciklusu sa Sejšela, osim ako to njihova Vlada dozvoli.

Postoje muško i žensko stablo čiji plodovi neodoljivo podsećaju na muške i ženske polne organe i generalno postoje neverovatne paralele sa ljudskim rodom, moć prirode na delu.

Stabla doživljavaju polnu zrelost otprilike isto kao ljudi, oplođen cvet ženske biljke razvija plod devet meseci kao i ljudi, a nakon odvajanja od majk ebiljke, stabla se na čudnovat način brinu o plodu poput roditelja.

Legende kažu da ove dve biljke zaista,,vode ljubav’’ , ali da onajko u olujnim noćim a kada se oplodnja najčešće dešava prisustvuje ovom činu, ili oslepi ili poludi, tako da tajna i misterija nije do danas u potpunosti objašnjena.

Razlika u odnosu na ljude je što Coco de Mer živi i do dve stotine godina.

Da li je to zbog lokacije? Možda bi trebalo da se preselimo na Sejšele i proverimo.

Kada dođete na Sejšele i kada sa njih odlazite, dobićete u pasoš u pečatu pravo u obliku semena ženske biljke Coco de mer, što govori o tome koliko su stanovnici Sejšela ponosni na ovu biljku koja je baš njihova ostrva odabrala za svoje stanište.

Interesantno je da stanovnici Sejšela, kreolska,,nacija’’, a naročito ženska populacija imaju takođe izraženeo bline poput semena ove biljke.

Priroda se malo poigrala, ali i dalje njenu snagu i moć ostaje da otkrivaju buduća pokolenja ili je upravo u njenoj misterioznosti, sva čarolija Coco de mera.

Topla preporuka za posetu Sejšelima, naročito ostrvu Praslin i nacionalnom parku Valle de Mai gde u vidu prave jungle i velike kolonije stabala ova magična biljka raste.

Autor teksta:

Jelena Jović

IG@jjtravelblog

www.jjtravelblog.com

Slični članci

3 Komentari

Richard Roe 11 јула, 2017 - 10:05 pm

Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere.

Odgovor
Richard Roe 11 јула, 2017 - 10:05 pm

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil.

Odgovor
Richard Roe 11 јула, 2017 - 10:06 pm

Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore.

Odgovor

Ostavite komentar

Sa željom da vam pružimo što bolje korisničko iskustvo koristmo kolačiće, ukoliko želite da kontrolišete opcije kolačića idite na opciju pročitajte više. Prihvatam Pročitajte više